Kuchnia

ŁASUCHOWO

kruche ciasto z owocami

ciasto:
125 g miękkiego masła
3 łyżki zwykłego cukru
1 jajko
1,5 szkl mąki pszennej
szczypta soli

Masło zmiksować w misce z cukrem, jajko rozbić w miseczce i stopniowo dodać do maślanej masy, za każdym razem miksując na najwyższych obrotach, na koniec wsypać szczyptę soli i przesiać mąkę. Rękoma połączyć składniki w jednolite ciasto, kilka razy zagnieść, włożyć do worka foliowego, lekko rozpłaszczyć i chłodzić w lodówce przez godz.

0,5 kg owoców (maliny, jagody, borówki, nektarynki)
2 łyżki cukru
sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajo do posmarowania ciasta
cukier i cynamon do posypania

Owoce przełożyć do miski, wsypać cukier i mąkę, wlać sok z cytryny, delikatnie wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki na podsypany mąką blat, oprószyć je mąką, rozwałkować na cienki placek, zawinąć na wałek i przenieść na blachę wyłożoną papierem. Na środek ciasta położyć kupkę owoców, poskładać brzegi do środka.
Rozbić jajko i posmarować ciasto, posypać 2 łyżkami cukru i wstawić do piekarnika 195 st i piec 35 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation